sobota, 10 listopada 2012

Dziwne ciasto

Jakiś czas temu znalazłam przepis na takie dziwne ciasto zainteresowało mnie z dwóch powodów po pierwsze było bez tłuszczu po drugie było z orzechami  choć przepis doczekał się po długim leżakowaniu w zakładce "Do zrobienia" swojej premiery w moim domu to nie ominęły go liczne zmiany wprowadzone przez moją osobę. Do ciasta dodałam dużo przypraw przez co zyskał cudowny zapach jednak po upieczeniu okazało się, że ciasto jest smaczne lecz za suche więc zaserwowałam mu warstwę powideł, ale i tak brakowało mu tego czegoś :) i dorzuciłam jeszcze polewę czekoladową. Po odstaniu w lodówce kilkunastu godzin nabrał wilgoci i jest pyszny za pewne jeszcze do niego kiedyś  wrócę jeśli starczy mi życia bo zakładka do zrobienia nadal pełna:)

Dziwne ciasto

6 dużych jabłek
1 szklanka cukru
3 jajka
3 szklanki mąki
1 szklanka posiekanych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka  mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
3 rozgniecione  na proszek goździki
Dodatkowo:
20 dag polewy czekoladowej
1 łyżka rumu
 powidła śliwkowe
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, wymieszać z cukrem i odstawić na jakiś czas do puszczenia soku. Mąkę wymieszać na sucho z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami.
Do jabłek dodać jajka i wymieszać, następnie dodać suche składniki i orzechy, dokładnie wszystko wymieszać, powstanie z tego bardzo gęste ciasto.
Przygotować niezbyt dużą formę do pieczenia i wysmarować ją tłuszczem na całej powierzchni rozciągnąć ciasto.
Piec około 45 min w temp. 180st.
Ciasto po upieczeniu przekroić na dwa placki i przełożyć gruba warstwą powideł, następnie pociąć na porcje i każdą osobno polać polewą czekoladową wymieszaną z rumem, dowolnie ozdobić i odstawić ciasto na kilka godzin.

Można oczywiście polać całe ciasto, ozdobić i dopiero kroić, ale w taki sposób polewa ścieka też na boki co dodaje ciastu uroku.







9 komentarzy:

  1. No tak, suche skoro bez tłuszczu... Ale orzechy, powidła, czekolada, to idealne połączenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powidła i czekolada podkreśliły jego smak, ale i bez tego było pyszne choć troszkę za suche jak dla mnie

      Usuń
  2. Nie a nic złego w byciu takim dziwnym ciastem : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda.
    U mnie dziś na blogu przepis od Ciebie - Bułeczki miodowe z jabłkami.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam, wyglądają apetycznie :)

      Usuń
    2. Dzięki, ze mnie żadna wielka kucharka. A etn przepis chyba też wykorzystam, bo oprócz powideł wszystko jest już w domu.

      Usuń
    3. Może Tobie będzie będzie smakowało i bez tych powideł.

      Usuń
  4. Musisz w takim razie zacząć piec po 2 lub więcej ciast, to może starczy ci życia na powroty :D
    A u mnie dzisiaj "bita babka" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu wiesz, że częściej i więcej u mnie się już nie da:), ale co to za babka była u Ciebie ?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody