Ala bajaderka na waflach
30 dag upieczonego ciasta babkowego lub biszkoptowego
25 dag serka śmietankowego
3 czubate łyżki nutelli
10 dag rodzynek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki gorącej herbaty+kilka kropli aromatu rumowego
2 łyżki rumu
Dodatkowo:
3 suche wafle- andruty
1/2 słoika nutelli
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Serek śmietankowy utrzeć z 3 łyżkami nutelli dodać do niego rozkruszone
ciasto ja wykorzystałam resztki babki, posiekane orzechy, skórkę
pomarańczową oraz odsączone rodzynki wcześniej namoczone w herbacie z
dodatkiem aromatu rumowego, dokładnie wszystko wymieszać i na koniec
dodać rum.
Wafel posmarować połową nutelli przykryć drugim i na nim rozsmarować
połowę dżemu, wyłożyć całą masę z ciasta i bakali na niej rozsmarować
resztę dżemu i przykryć trzecim suchym waflem na deser położyć deseczkę i
obciążyć, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem
posmarować resztą nutelli i ozdobić.
Trochę jak nugat przez to włożenie masy między wafle :)
OdpowiedzUsuńjednak i zakalec może się przydać:D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł,ty nawet z zakalca wyczarujesz cuda.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że zakalec w tym wydaniu był całkiem fajny.
OdpowiedzUsuń