Babeczki z ryżu
Ciasto ryżowe:
1 szklanka ryżu
2 żółtka
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki posiekanych orzechów
Nadzienie jabłkowe:
10 średniej wielkości jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
2 białka
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku budyniowego ja miałam śmietankowy
orzeszki do posypania
Wykonanie:
Ryż ugotować i wystudzić do zimnego ryżu dodać żółtka, cukier, mąkę oraz cynamon i drobno posiekane orzechy ja miałam włoskie, dokładnie wszystko wymieszać.
Masą ryżową napełnić małe foremki do babeczek w taki sposób, aby ryż był na dnie i bokach, a w środku było miejsce na nadzienie.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w niewielka kostkę, dodać do nich sok z cytryny, cukier i cynamon, wymieszać. Postawić na gazie i tylko potrząsając garnkiem jabłka zagotować.
Przygotowanym nadzieniem napełnić foremki z ryżem.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody i szczypty soli na koniec dodać cukier i ubić na bezę którą delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym.
Przygotowaną bezą posmarować wierzch babeczek, a na nią posypać niewielką ilość posiekanych orzeszków.
Deser wstawić do nagrzanego piekarnika do 190st i zapiekać 25-30 min. Podawać gorący.
Wyglądają bardzo interesująco!
OdpowiedzUsuńciekawe babeczki,lubię takie szybkie przekąski z owocami.U mnie dzisiaj pieką się serniczki wg.przepisu Okrasy:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię coś takiego, a takie serniczki to musi być coś pysznego:)
UsuńKolejna smakowicie wyglądająca, konkursowa propozycja, bardzo się cieszę. Dziękuję za zgłoszenia :)
OdpowiedzUsuńTo nic wielkiego, ale bardzo smacznego:)
Usuń