wtorek, 11 września 2012

Śliwkowe torciki

Robię te zapasy na zimę i robię, ale nie wiem jak to jest, czy zagotuję w garze 12 czy 4 słoiki to jeden musi obowiązkowo puścić lub wyglądać mało wiarygodnie, aby wynieść go do piwnicy. Takim oto sposobem w lodówce znalazły się słoiki z węgierkami oraz z brzoskwiniami, tak się zastanawiałam do czego użyć owoce bo wywalić oczywiście szkoda i tak w przerwie pomiędzy jabłkami zrobiłam takie oto torciki, wyszły pysznie i bardzo ładnie.

Śliwkowe torciki

Ciasto: 
8 jajek
1 budyń śmietankowy  
1 szklanka mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3/4 szklanki cukru 
Masa węgierkowa: 
2 szklanki śliwek węgierek takich ze słoika z syropem 

1 galaretka cytrynowa 
1 łyżeczka żelatyny 
3/4 szklanki śmietany 30% 
Masa brzoskwiniowa: 
2 szklanki brzoskwiń ze słoika 
1 galaretka brzoskwiniowa 
1 łyżeczka żelatyny 
3/4 szklanki śmietany 30% 
Dodatkowo: 
20 dag gorzkiej czekolady 
300 ml śmietany 30% 
1 usztywniacz do bitej śmietany 
2 łyżki cukru pudru  
owoce do dekoracji 

Wykonanie;
Ciasto:
 Białka ubić na sztywno z dodatkiem 8 łyżek wody i szczypty soli, następnie już do ubitych białek dodać cukier i ubijać, aż piana będzie biała i sztywna. Żółtka jajek bardzo ostrożnie połączyć z pianą i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.
 Ciasto wylać do wyłożonej papierem prostokątnej formy do pieczenia. Piec w temp do 180st około 25-30 min, ale trzeba kontrolować bo ja oczywiście zapomniałam spojrzeć na zegarek i piekłam na "oko"
 Masa węgierkowa: 
Śliwki odsączyć z syropu i zmiksować na gładką masę, dodać do niej przestudzoną galaretkę rozpuszczoną razem z żelatyną w 3/4 szklanki gorącej wody na koniec ostrożnie wmieszać w masę śliwkową ubitą na sztywno śmietankę.
 Masę brzoskwiniową przygotować w identyczny sposób jak masę węgierkową.

 Upieczone ciasto przeciąć na dwa blaty, jeden ułożyć na dnie formy w której się ciasto piekło i na nim kolejno wylać gęstniejące masy, przykryć drugim blatem ciasta. 
Ciasto-masa brzoskwiniowa po jej zastygnięciu masa węgierkowa-ciasto.
 Wierzch ciasta polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i zanim czekolada zastygnie pociąć na kwadraty, każdą porcję udekorować ubitą śmietanką wymieszaną z usztywniaczem i cukrem pudrem, ozdobić owocami. 
Ciasto przed podaniem schłodzić.  






4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody