Jest to taka przerobiona wersja na ciasto styropian które krąży w sieci i wszyscy lub prawie wszyscy się z nim zetknęli. Bardzo mi odpowiada smak tej śmietankowej masy która w smaku przypomina dla mnie sernik, doszłam do wniosku, że można z nią troszkę poeksperymentować i efekt jest widoczny już tylko na zdjęciach gdyż ciasto rozeszło się w tempie nawet jak na moją rodzinę ekspresowym :)
Kruche ciasto ze śliwkami ala sernik
Ciasto:
125 dkg margaryny
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka jajek
Masa śmietankowa:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
10 dag wiórek kokosowych
800 ml śmietany 18%
Dodatkowo:
1 różowa galaretka
około 15 śliwek
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem
na gładki krem, dodać do niego żółtka jajek i mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w
lodówce minimum 2 godz.
Masa śmietankowa:
Białka ubić na sztywno,
następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej białej bezy, do
sztywnych białek dodać suchy proszek budyniowy i wiórki kokosowe,
delikatnie wymieszać i na koniec dolać śmietanę, wszystko dokładnie
wymieszać.
Schłodzonym ciastem wyłożyć dno prostokątnej formy do
pieczenia.
Na cieście ułożyć połówki śliwek i zalać masą śmietankową,
następnie wstawić ciasto do piekarnika i około 50 min w temp 180 st.
Po
upieczeniu dokładnie wystudzić, wierzch ciasta zalać gęstniejącą
galaretką rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ciasto
schłodzić w lodówce.
Przed podaniem pokroić tak, aby w każdej porcji była
śliwka.
to do pracy ;) poprosimy kałałeczek
OdpowiedzUsuńzrobiłam - dodałam 400ml śmietany ale i tak wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że smakowało :)
Usuń