poniedziałek, 17 września 2012

Kruche ciasto ze śliwkami ala sernik

Jest to taka przerobiona wersja na ciasto styropian które krąży w sieci i wszyscy lub prawie wszyscy się z nim zetknęli. Bardzo mi odpowiada smak tej śmietankowej masy która w smaku przypomina dla mnie sernik, doszłam do wniosku, że można z nią troszkę poeksperymentować i efekt jest widoczny już tylko na zdjęciach gdyż ciasto rozeszło się w tempie nawet jak na moją rodzinę ekspresowym :)

Kruche ciasto ze śliwkami ala sernik

Ciasto: 
125 dkg margaryny 
1,5 szklanki mąki 
1/2 szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 żółtka jajek 
Masa śmietankowa: 
5 białek 
1 szklanka cukru 
2 budynie śmietankowe 
10 dag wiórek kokosowych 
800 ml śmietany 18% 
Dodatkowo: 
1 różowa galaretka 
około 15 śliwek


 Wykonanie: 
 Ciasto:
 Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, dodać do niego żółtka jajek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce minimum 2 godz. 

Masa śmietankowa: 
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej białej bezy, do sztywnych białek dodać suchy proszek budyniowy i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać i na koniec dolać śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać.

 Schłodzonym ciastem wyłożyć dno prostokątnej formy do pieczenia.
 Na cieście ułożyć połówki śliwek i zalać masą śmietankową, następnie wstawić ciasto do piekarnika i około 50 min w temp 180 st.
Po upieczeniu dokładnie wystudzić, wierzch ciasta zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Ciasto schłodzić w lodówce.
Przed podaniem pokroić tak, aby w każdej porcji była śliwka. 




3 komentarze:

  1. to do pracy ;) poprosimy kałałeczek

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam - dodałam 400ml śmietany ale i tak wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody