O jagodowych zbiorach mojego męża pisałam w sezonie na te owoce, teraz przyszła pora na ich wykorzystanie. Chwała temu mojemu mężczyźnie za te czarne kuleczki bo teraz to jak skarb w lodówce i cudownie jest sobie zjeść z apetytem zimową porą jagodziankę lub inne cudo z nimi.
Bułeczki były u mnie w domu kilka dni temu, ale jakoś tak zeszło z dodaniem ich tutaj. Ciasto z którego są zrobione to jedno z najlepszych jakie ja znam i nie ma sobie równych, ale jeśli chcemy, aby nasze wypieki były pyszne to musimy mu pozwolić dobrze wyrosnąć bo wtedy nawet na drugi dzień smakuje wspaniale.
Jagodzianki z serem
125 g margaryny
1 kg mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
5 dag drożdży
1/2 litra mleka
Masa serowa:
1/2 kg białego sera
2 jajka
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo;
1,5 szklanki jagód
1 jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto;
Margarynę stopić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim
drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka,
przestudzony tłuszcz i mleko z drożdżami, zagnieść ciasto i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami na koniec dodać proszek budyniowy i po wymieszaniu połączyć z ubitymi białkami.
Stolnicę delikatnie posypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto.
Ciasto podzielić na połowę i rozciągnąć na dwa placki około 1,5-2 cm
grubości, posmarować serem i posypać jagodami, zwinąć ciasno jak roladę.
Przy pomocy ostrego noża pociąć na 4 cm porcje, bułki ułożyć na
natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem.
Piec do 30 min w temp. 180st, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
W mojej kuchni dzisiaj było wielkie testowanie nowej maszyny do wypieku chlebka i tak na pierwszy raz zabrałam się za jeden z najłatwiejszych przepisów, a chlebek wyszedł cudowny:)
Ale pyszności serwujesz ;)
OdpowiedzUsuńSer i jagody- pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńA Ja czekam na bajaderkę
OdpowiedzUsuńJa zrobię jedna, a Ty drugą i porównamy która lepsza :)
UsuńHmm z przyjemnością chociaż pierwszy raz będę robić bajaderkę.
OdpowiedzUsuńSzczerze to moja też będzie pierwsza :)
UsuńA te jagodzianki to się do mnie tak uśmiechają,że chyba je zrobię.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZrób bo są pyszne:) nie ma nic lepszego jak gorąca jagodzianka ze smakami lata w zimny jesienny dzień
UsuńDzien dobry
OdpowiedzUsuńMam pytanie co do przepisu jagodzianki z serem
Wpisala Pani do skladnikow „budyn”, ale nie ma jego w uzyciu. Czy na pewno ma tam byc budyn?
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Barbara Winterberg z Dortmundu
Witam :) budyń dodajemy do sera ja dopiero zauważyłam, że całkiem pominęłam sposób przygotowania sera i już to poprawiam
Usuń