Dzisiejsze ciasteczka to efekt wczorajszego działania w kuchni więc dzisiaj Hania zagląda mi przez plecy i tylko wzdycha na wspomnienie wczorajszego dnia:)
Ciasteczka wyszły bardzo smacznie i pachnąco choć na ciepło mi smakowały najbardziej, ale są bardzo proste i smaczne więc pewnie jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu.
Przepis na samo ciasto pochodzi z takiego starego przepisu na ciasteczka z dżemem choć moim zdaniem w takiej wersji jest 100 razy lepszy.
Serowo-jabłkowe rożki
Ciasto:
25 dag margaryny
25 dag białego chudego sera
1,3/4 szklanki mąki
1 jajko
3 łyżki cukru
Nadzienie jabłkowe:
1/2 kg już obranych gotowych do starcia jabłek
1 łyżeczka cynamonu
cukier
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi
oczkami i razem z sokiem jaki z nich powstał przełożyć do garnka,
następnie zagotować i gotować kilka minut, aż jabłka troszkę zmiękną w
trakcie dodać cynamon i cukier tak według własnego uznania.
Gotowe nadzienie jabłkowe wystudzić, a w tym czasie przygotować ciasto.
Ser skręcić przez maszynkę i dodać do posiekanej z cukrem margaryny,
następnie dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć
na kwadraty 10cm na 10 cm, na jednym rogu ułożyć przestudzone jabłka,
przykryć drugim rogiem ciasta i zlepić takie trójkąty.
Gotowe rożki
ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu
ubitym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 190st i piec rożki około 20min po upieczeniu
posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są jeszcze ciepłe choć zimne też są niczego sobie.
bardzo apetycznie wyglądają, sama z chęcią bym takiego rożka teraz do kawy zjadła :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają, ciekawe takie połączenie;)
OdpowiedzUsuń