Prosto i tanio, a kolacja była pyszna.
Drożdżowa buła
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
5 dag masła
4 dag drożdży
1 jajko
dodatkowo:
jajko do posmarowania
około 10 śliwek
2 łyżki suszonej żurawiny
Wykonanie;
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i drożdże rozpuszczone w letnim mleku oraz jajko i rozpuszczone masło, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować dużą bułkę, posmarować ją jajkiem, powtykać na wierzchu połówki śliwek i pomiędzy nimi żurawinę.
Bułkę ułożyć na wysmarowanej blaszce i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40 min w temp. 180st
Bardzo fajna ta buła i ma świetne śliwkowe piegi :)
OdpowiedzUsuńidealna
OdpowiedzUsuńByła naprawdę super, polecam.
OdpowiedzUsuń