Miodowe bułeczki z jabłkami
15 dkg margaryny
1/2 kg mąki
3 łyżki cukru
4 łyżki miodu
2 jajka
150 ml mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jabłka
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier oraz margarynę
pokrojoną w kosteczki, wszystko razem rozcierać, aż powstanie coś w
rodzaju kruszonki, dodać wtedy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i
wymieszać. W kubku ubić miód, mleko i jajka,dolać do ciasta, następnie
szybko zagnieść ciasto. Odstawić na 30 min, aby ciasto nam odpoczęło.
Na stolnicy podsypać dość dużo mąki bo ciasto się klei, maczając dłonie w
mące rozciągnąć na placek do 2cm grubości, szklanką wyciąć krążki i
uformować bułeczki które ułożyć na wysmarowanej blaszce.
Piec w temp. 200st około 15 min.
Takie bułeczki muszą być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Na pewno są bardzo smaczne, bo wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńsłodkie bułeczki na słodkie poranki
OdpowiedzUsuńOj tak Kruszynko,ja już je wcześniej znałam i piekłam moim gwiazdom są przepyszne...jak wszystko od Izioni.
OdpowiedzUsuń:) Iwonka :) posłodziłaś mi tutaj bardziej jak ja te bułeczki:), ale dziękuję bardzo bo to bardzo miłe :)
UsuńJa tylko stwierdzam fakty Iwonko.
Usuńto musiał być pyszny początek przedszkola :))
OdpowiedzUsuń