piątek, 26 lutego 2021

Chleb cebulowy na zakwasie

 Bardzo lubię taki domowy chlebek i raz na jakiś czas piekę z samego rana taki bochenek. Kromka takiego chlebka z masłem to śniadanie idealne. Przepis pochodzi z tej strony, ale ja zmniejszyłam ilość pieprzu, a i tak był on mocno wyczuwalny



Przepis na 2 bochenki w formie długość ok.30 cm


1200 g mąki pszennej 

360 g aktywnego zakwasu żytniego

3 łyżeczki soli

560 ml ciepłej wody

6 cebul

8 łyżek maku

1,5 łyżeczki pieprzu

2 łyżki oleju


Wykonanie:

Cebule obieramy, siekamy i podduszamy na oleju. Na koniec dodajemy mak i pieprz i jeszcze chwilę smażymy. Wszystkie składniki dajemy do misy miksera i wyrabiamy ok 5 min ciasto. 

Teraz mamy dwie opcje:

Gdy pieczesz chleb tego samego dnia zostaw ciasto na 2 godziny do podrośnięcia, następnie przełóż je do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką i zostaw na kolejne dwie godziny. 

Gdy pieczesz chleb następnego dnia rano, ciasto zrób wieczorem i od razu przełóż do foremek. Zostaw pod przykryciem na całą noc.

Przed pieczeniem chleb smarujemy wodą

Pieczemy 10 min w 240 st, a następnie kolejne 30 min w 200 st.

Po upieczeniu chleb od razu wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody