sobota, 7 listopada 2020

Rogale z ciasta półfrancuskiego z białym makiem

 Pyszne, wciągające rogale z nadzieniem z białego maku. Mimo, że wymagają poświęcenia na ich przygotowanie trochę czasu to uwierzcie mi, że warto. Przepis na ciasto pochodzi z tej strony, nadzienie z powodu braku składników w domu zmodyfikowałam, ale i tak wyszło przepysznie. Z tej porcji wyszło mi ok. 32 sztuki średniej wielkości rogalików



Rogale z makiem


Ciasto:

500 g mąki pszennej

20 g drożdży

30 g cukru pudru

50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

150 g miękkiego masła ( do posmarowania ciasta)

200 ml ciepłego mleka

50 ml ciepłej wody

2 żółtka

szczypta soli

Masa:

400 g gotowej masy makowej z białego maku 

ok. 100 g masy marcepanowej

70 g migdałów w płatkach

120 g orzechów ziemnych

80 g rodzynek

70 g masła

Dodatkowo:

2 białka


Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z cukrem pudrem, aż staną się płynne. Dodajemy ciepłą wodę i łyżkę mąki ( z naszych odliczonym 500 g) Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Po 10 min dodajemy drożdże do reszty mąki, dodajemy szczyptę soli, mleko i żółtka. Wyrabiamy najlepiej robotem ok. 5 min. Następnie dodajemy płynne masło i wyrabiamy kolejne 10-15 min. Odstawiamy na 30-40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 36x18 cm. Następnie na 2/3 długości naszego ciasta rozsmarowujemy miękkie masło. I pierwszy raz składamy. Dolną część ciasta składamy do połowy, a na to nakładamy górną część ciasta. Tak będziemy składać za każdym razem. Odwracamy ciasto o 180 st wałkujemy delikatnie i ponownie składamy. Dokładny sposób składania pokazany jest na filmie z oryginalnego przepisu. Ciasto owijamy folią i chłodzimy 30 min

Po tym czasie wałkujemy i składamy. Chłodzimy 30 min. Wałkujemy, składamy i schładzamy tym razem całą noc. Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 44x35 cm. Rozwałkowane prostokąty przecinamy na pół i z każdej takiej części wykrajamy trójkąty na nasze rogale.

Masa:

Masło rozpuszczamy w garnku. Wsypujemy orzechy,migdały, masę makową, wcześniej namoczone rodzynki, i masę marcepanową. Wszystko podgrzewamy ok 5 min. Studzimy.

Całość:

Na nasze trójkąty nakładamy masę i zwijamy rogale. Odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. Smarujemy białkiem. Pieczemy w 190 st ok 20 min. Po wystudzeniu ja polałam swoje rogale lukrem i posypałam orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody