czwartek, 6 lutego 2020

Zupa szpinakowa

Przepis spisany jakiś czas temu z sieci, wykonanie odkładane do dnia dzisiejszego choć już kilka razy kupowałam szpinak z myślą o tej zupie, a w efekcie końcowym lądował on w innym daniu. Zupa bardzo smaczna choć ja nie przygotowałam nic na drugie danie i szybciutko zupka mi wyleciała z brzuszka :)




























Zupa szpinakowa 


2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
około 2  litrów bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietany 30%
15 dag szpinaku
25 dag makaronu tortellini u mnie z nadzieniem mięsnym
przyprawy
wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew w plasterki. Masło stopić i podsmażyć na cebulę z marchewką, posypać niewielką ilością soli i pieprzu oraz mąką, wymieszać, zalać bulionem. Przykryć garnek i gotować do miękkości marchewki, następnie dodać makaron i ponownie gotować kilka minut, aż makaron zmięknie. Pod koniec gotowania do garnka dolewamy śmietankę, dodajemy umyte liście szpinaku, doprawiamy i doprowadzamy zupę do ponownego zagotowania. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody