piątek, 18 października 2019

Dyniowe pierogi

Dynie teraz królują w przepisach, więc u mnie nie mogło jej też zabraknąć. Zastanawiałam się co pierwsze upiec z tych co wyrosły na działce, ale w oko wpadł mi przepis w "Kobieta i Życie" i na dzień dzisiejszy ciasto poszło na drugi plan, a na stole stanęły pierogi. Pierogi z dynią zrobiłam pierwszy raz i powiem szczerze byłam nimi bardzo mile zaskoczona bo wyszły pyszne.





























Dyniowe pierogi


ciasto;
30 dag mąki pszennej
15 dag rozgotowanej dyni
nadzienie:
30 dag białego sera
5 dag sera feta
1 cebula
3 łyżki masła
około 10 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach
wykonanie:
Dynię rozgotować na parze lub upiec w piekarniku i zmiksować na mus, gorący mus dodać do mąki, dosypać niewielką ilość soli i pieprzu, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło w  lodówce.

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, boczek wysmażyć na chrupko i odstawić na papierowym ręczniku do wystudzenia, biały ser przecisnąć przez praskę. Do sera dodać pokruszoną fetę, podsmażoną cebulkę oraz boczek pocięty w cienkie paseczki, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ( tak lekko pikantnie).

Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym krążku ciasta położyć porcję nadzienia i zlepić pierogi.
W dużym garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i wrzucać pierogi na wrzątek, gotować do momentu wypłynięcia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody