wtorek, 20 sierpnia 2019

Ciasto z maślanką i truskawkami

Kupiłam troszkę truskawek, ale zdecydowanie to nie jest sezon na nie, bo z truskawkami to one tylko wygląd miały wspólny. Chętnych do ich zjedzenia nie było, więc skończyły w cieście i tak smakowały doskonale :)
Ciasto z maślanka jest pyszne, choć bywa kapryśne i lubi się zrobić w nim zakalec, dlatego wszystkie użyte do niego składniki muszą mieć temperaturę pokojową.






























Ciasto z maślanką i truskawkami 

ciasto:
250 ml maślanki naturalnej
10 dag cukru
40 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
3 jajka
kruszonka:
15 dag mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag masła
dodatkowo:
około 1/2 kg truskawek
wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do białości, następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dolać cienkim strumieniem olej oraz maślankę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, delikatnie połączyć składniki przy pomocy łyżki.
Małą formę u mnie 24 cm na 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe ciasto na wierzchu ułożyć truskawki.
Masło na kruszonkę rozetrzeć razem z cukrem i mąką, rozcieramy pacami do momentu uzyskania sypkiej kruszonki, przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto, pieczemy w temp.180 st do suchego patyczka około 45 minut, po upieczeniu ciasto zostawiamy na kilka minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku, następnie dokładnie studzimy.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody