wtorek, 1 stycznia 2019

Sernik z ajerkoniakiem

Witam wszystkich w tym Nowym Roku :) nie wiem jak innym, ale mi ten już stary rok tak przeleciał, że nawet nie wiem kiedy dobiegł końca.
 W nowym roku przychodzę z przepisem na pyszny sernik i z postanowieniem, aby bywać tutaj częściej jak ostatnio :)
Sernik oczywiście najlepszy jest z prawdziwego sera, ale ja z wygody i z braku czasu zawsze się posiłkuje serem sernikowym w wiaderku i nam takie serniki bardzo smakują, jeden warunek wybieramy dobry serek.




























Sernik z ajerkoniakiem
ciasto:
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku na serniki
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe z cukrem
4 łyżki kaszy manny
5 jajek
100 ml śmietany 30%
100 ml oleju
200 ml ajerkoniaku
wykonanie:
Zimne masło posiekać z cukrem i szczyptą soli, następnie dodać żółtka jajek oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto po zagnieceniu owinąć w folię i schłodzić około 1 godziny.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto po schłodzeniu rozwałkować na dnie formy i zapiec w temp. 190 st około 15 minut.
Masa serowa:
Ser wyjąć do miski i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać  z cukrem, następnie kolejno wbijać jajka na zmianę ze śmietaną, olejem i ajerkoniakiem. Proszek budyniowy i kaszkę manną dodać na końcu do masy serowej.
Przygotowaną masę serowa wylać na podpieczony spód z ciasta, wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temp.170 st po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem ciasto w wersji dla dorosłych można polać po wierzchu niewielką ilością ajerkoniaku w wersji dla dzieci zastępujemy alkohol białą czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody