poniedziałek, 12 listopada 2018

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Ciasto było u mnie jakiś czas temu, ale jakoś o nim zapomniałam i dlatego nadrabiam zaległości. W sezonie używamy oczywiście świeże owoce, ale gdy sezon na śliwki minie to takie w słoiku w słodkim syropie idealnie się tutaj sprawdzą, przepis szybki i prosty polecam.


Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

ciasto:
25 dag margaryny
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
4 jajka
kruszonka:
8 dag masła
8 dag cukru
8 dag maki pszennej
4 dag wiórek kokosowych
dodatkowo:
śliwki węgierki bez pestek
wykonanie:
Margarynę ( dobrą gatunkowo) ucieramy na puszysty krem. Jajka z cukrem ubijamy do białości, mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera ustawiamy na najmniejsze i do utartej margaryny na zmianę dodajemy mąkę z masa jajeczną.
Kruszonka:
Masło rozetrzeć  z cukrem, mąka oraz wiórkami kokosowymi, rozcieramy ze sobą składniki do momentu uzyskania kruszonki.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej całe ciasto, ułożyć gęsto śliwki i posypać kruszonką.

Pieczemy w temp. 160st około 60 minut do momentu suchego patyczka.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody