Pieczeń na zimno możemy podać jako dodatek do pieczywa, a na ciepło idealnie smakuje jako danie obiadowe. W sezonie oczywiście robimy ze świeżymi grzybami, poza sezonem doskonale się sprawdza grzyby mrożone, mogą to być wszystkie gatunki grzybów choć ja tym razem użyłam malutkich podgrzybków i to w całości.
Pieczeń z leśnymi grzybami
1kg mieszanego mięsa mielonego wieprzowego
20 dag wątróbki drobiowej
30 dag grzybów leśnych mogą być mrożone
1 cebula
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 jajka
10 dag masła
bułka tarta
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
szczypta suszonego tymianku
wykonanie:
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć na nim grzyby i pokrojoną w kosteczkę cebulę w trakcie smażenia grzyby posypać niewielką ilością soli oraz pieprzu i tymiankiem. Podsmażone grzyby przestudzić.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać wątróbkę pokrojoną w niewielką kostkę oraz przestudzone grzyby, wbić jajka, dodać przyprawy oraz posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać masę mięsną ( uważamy, aby za bardzo nie pognieść wątróbki i grzybów)
Foremki aluminiowe do pieczenia ( jednorazowe) napełnić masą mięsną, wyrównać, wierzch posypać wiórkami masła i posypać cienką warstwą bułki tartej.
Pieczemy w 180 st około 40 minut do zarumienienia się bułki tartej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz