wtorek, 20 marca 2018

Babka z różowym kisielem

Kolor różowy to nie jest mój ulubiony, ale babka była całkiem smaczna i chyba nawet ładna :) choć następnym razem użyję cytrynowego kisielu.


Babka z różowym kisielem


175 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 kisiel wiśniowy
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli różowego barwnika
10 dag gorzkiej czekolady
dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Wykonanie; Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać jajka, a następnie na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem kisielowym i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Do gotowego ciasta dodać na koniec barwnik i posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą formy do wypieku babki i piec w temp.170 st około 60 minut. Dodatkową czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać polewą upieczoną i wystudzoną babkę, wcześniej wyjętą z formy.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody