piątek, 22 stycznia 2016

Kurczak w sosie śmietanowo-porowym

Piątek to piątek, a u mnie przepyszne mięsko w takim sosie, że wyliżemy po nim garnek do ostatniej kropelki.


Kurczak w sosie śmietanowo-porowym 

3 udka z kurczaka
1 duży por tylko biała część
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1/2 szklanki białego wina
1 cytryna
1 szklanka śmietany 18%
przyprawy
wykonanie:
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć 
Udka umyć, osuszyć i przeciąć na 2 porcje, następnie skropić połową soku z cytryny i posypać sola oraz pieprzem, odstawić na około godzinę.
Na patelni rozgrzać olej i masło, obsmażyć na tym mięso do uzyskania złotego koloru. W czasie kiedy smaży się mięso pokroić  por w krążki. Podsmażone mięso zdjąć na talerz, a na tłuszcz który został na patelni wrzucić por, posypać 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i smażyć na małym ogniu około 2 minut, mieszając, aby się nie przypalił po tym czasie dolać wino i dusić jeszcze 5 minut do momentu odparowania wina.
Mięso ułożyć na warstwie z porów, przykryć i pod przykryciem na małym gazie dusić około 50 minut.
Kiedy mięso jest miękkie  dolać śmietanę i zagotować, dodać pozostały sok z cytryny oraz skórkę i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub z pieczywem.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody