poniedziałek, 20 października 2014

Ciasto z kaszką

Po małej przerwie wróciłam do swojej kuchni i zrobiłam ciasto z okazji wydarzenia
Ciasto wyszło zaskakująco smaczne i kolejny raz takie wspólne pieczenie zmobilizowało mnie do zrobienia ciasta za które normalnie bym się nie zabrała i dlatego lubię takie wydarzenia :)



 Ciasto z kaszką

 2 opakowania herbatników
1 litr mleka
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka kaszy manny

dodatkowo:
brzoskwinie w puszce 
2 galaretki brzoskwiniowe
wykonanie: 
Herbatnikami wyłożyć dno prostokątnej formy ( 33 cm na 22 cm).
Mleko zagotować z cukrem i masłem na gotujące się mleko  wsypać kaszkę i gotować cały czas mieszając do zgęstnienia na tym etapie ja kaszkę zmiksowałam przy pomocy blendera przez co zrobiła się bardziej kremowa jej konsystencja, ale to nie jest konieczne. Gorącą kaszkę wylać na herbatniki i ułożyć na nie pokrojone w plasterki brzoskwinie, odstawić do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 750 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia, gęstniejącą galaretkę wylać na ciasto i zimne ciasto i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby ciasto dokładnie zastygło, a herbatniki zmiękły.




Ciasto z kaszą manną było też w tych domach:
http://kuchniaiczary.blogspot.com/.../10/kawowe-z-manna.html
http://sio-smutki.blogspot.com/.../ciasto-z-kaszy-manny-z...
  http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/.../ciasto...
  http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../kasza...

4 komentarze:

  1. O rajuśku, ta galaretka i brzoskwinie na górze wyglądają niebiańsko. Chce! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie lekkie ciasta bez pieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho zrobiłaś :-) wygląda pysznie :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam...ale pysznosci..dzieki za wspolne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody