wtorek, 22 kwietnia 2014

babeczki

Pozostając jeszcze w świątecznym nastroju zostawiam dzisiaj przepis na babkę cytrynową  która skończyła u mnie jako 14 małych babeczek w białym lukrze. Klasyczna babka z tego przepisu wychodzi pyszna, ale te maleństwa dodatkowo cieszą oczy :)


Babeczki

220 gram masła
220 gram mąki pszennej
150 gram cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 cytryna
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać otarta skórkę z cytryny i 1 łyżeczkę soku.
 Przygotowanym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości, piec 20 minut w 180 st.
Po upieczeniu wystudzić i polać po wierzchu lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z do odpowiedniej gęstości z sokiem wyciśniętym z cytryny ( lukier wychodzi kwaśny więc jeśli ktoś takiego nie lubi może sok zastąpić wodą), moje babeczki były dodatkowo ozdobione kolorowym lukrem.

2 komentarze:

  1. po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane teraz czas na grilla, majówke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drogi anonimie, a dlatego, że nigdzie nie ma zapisu, że babeczki jada się tylko w święta i nikt nie broni Tobie czy komuś innemu przygotować właśnie takie na majówkę

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody