środa, 21 sierpnia 2013

Domowa nutella

Taki dżem z kakao zna wielu, ale po wczorajszym dniu wiem, że są i tacy co się się z nim spotkały pierwszy raz dzięki mojemu słoiczkowi który zaniosłam do pracy.
Dżem czasochłonny, ale warty zrobienia bo dzieci się nim zajadają.

Domowa nutella

3 kg śliwek koniecznie ciemnych u mnie było to coś węgierko podobne
1.5 kg cukru
1/2 łyżeczki soli
20 dag ciemnego kakao
20 dag czekolady mlecznej z orzechami
wykonanie:
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki, następnie przełożyć do garnka z grubym dnem podlać 3/4 szklanki wody i rozgotować po czym  dokładnie zmiksować i na małym palniku często mieszając smażyć do momentu zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodać cukier i sól, całość gotować jeszcze przez kolejne 30 min na koniec dodać kakao i połamaną czekoladą, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Gorący i gęsty dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
W moim domu znika bardzo szybko więc nie gotuję słoików, ale jeśli chcemy je przechowywać to warto je zagotować.






2 komentarze:

  1. czuje się zmuszana do domowych nutelli- mój luby napiera! =D
    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody