wtorek, 19 lutego 2013

Sernik bez sera

Sernik bez sera czyli styropian, ciasto które prawie wszyscy znają i w nie jednym domu już ono gościło, więc odpuszczę sobie podawanie źródła z którego ja mam przepis.

Sernik bez sera

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Masa śmietankowa:
5 białek
1 szklanka cukru
800 ml śmietany 12%
20 dag wiórek kokosowych
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
marmolada


Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść kruche ciasto i schłodzić.

Białka jajek ubić na sztywno, następnie dodać cukier i nadal ubijać, aż powstanie biała i sztywna beza. Do ubitych białek dodać śmietanę i delikatnie wymieszać, następnie do masy wmieszać, przesiana mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia na koniec dodać wiórki kokosowe.

Prostokątną formę (36cm na 25 cm)wysmarować tłuszczem i wyłożyć połową ciasta które posmarować cienka warstwa dowolnej marmolady, następnie wylać całą masę śmietanową i na wierzch poskubać jak kruszonkę resztę ciasta.
Piec około 50 min w temp.180st po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.






4 komentarze:

  1. Fajny pomysł, z chęcią wypróbuję ;)

    Zapraszam na konkurs http://book-and-cooking.blogspot.com/2013/02/konkurs-wiosenny-na-b-zrob-danie-i.html Do wygrania atrakcyjne nagrody !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody