sobota, 24 listopada 2012

Czas na piernik

Dzisiaj mam dzień wolny więc postanowiłam go bardzo dobrze wykorzystać, po pierwsze najwyższa pora na wymieszanie ciasta na pierniczki i odstawienie go w chłodne miejsce na minimum dwa tygodnie po tym czasie ciasto zgęstnieje dojrzeje i będziemy mogli z niego tworzyć cuda.
Ja dzielę je na połowę i z jednej części mam pyszny przekładany marmoladą piernik, a z reszty najlepsze na świecie pierniczki. Taki pierniczek jest już dobry zaraz po upieczeniu, ale jeśli damy mu czas na leżenie to z dnia na dzień robi się lepszy.
Zostawiam dzisiaj przepis bo może ktoś się skusi :) i niestety zdjęcia z tamtego roku, ale obiecuję dodać po upieczeniu i tegoroczne, a jak one będą wyglądać to się okaże bo przy dekorowaniu pierników ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.

Piernik staropolski  
 
25 dag margaryny 
1/2 litra miodu płynnego 
1,5 szklanki cukru 
3 jajka 
1 przyprawa do piernika 
1 kg mąki 
3 łyżki sody 
1/2 szklanki mleka 
3 łyżki kakao 
15 dag orzechów mielonych 
3 łyżki skórki pomarańczowej 


Wykonanie:
  Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie.
Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki w temp. 180st około 10 min  i dowolnie po wystudzeniu je dekorujemy.

  Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości uzyskujemy w ten sposób cztery paski ciasta.
 Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy.
 Najlepszy jest po kilku dniach od przełożenia




9 komentarzy:

  1. O! jak u Ciebie już zapachniało Świętami :) Chyba rzeczywiście pora zabrać się za pierniczki ... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudeńka te Twoje pierniczki. A ja niestety za piernikiem nie przepadam i nie piekę.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy. Szczegóły znajdziesz tutaj :
    http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2012/11/no-i-czas-na-zabawe.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam pierniczki i robię je częściej jak tylko na święta

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, pamiętam te cudeńka :)
    W tym roku znowu będę piekła z Adasiem pierniczki z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też będziemy piec to się z Adasiem wymienimy :)

      Usuń
  6. Pięknie dekorujesz, sama robisz lukier czy kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama robię taki lukier bezowy na białku do takich dekoracji jest świetny

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody