Dzisiejsze ciasteczka to efekt wczorajszego działania w kuchni więc dzisiaj Hania zagląda mi przez plecy i tylko wzdycha na wspomnienie wczorajszego dnia:)
Ciasteczka wyszły bardzo smacznie i pachnąco choć na ciepło mi smakowały najbardziej, ale są bardzo proste i smaczne więc pewnie jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu.
Przepis na samo ciasto pochodzi z takiego starego przepisu na ciasteczka z dżemem choć moim zdaniem w takiej wersji jest 100 razy lepszy.
Serowo-jabłkowe rożki
Ciasto: 
25 dag margaryny 
25 dag białego chudego sera 
1,3/4 szklanki mąki 
1 jajko 
3 łyżki cukru 
Nadzienie jabłkowe: 
1/2 kg już obranych gotowych do starcia jabłek 
1 łyżeczka cynamonu 
cukier 
Dodatkowo: 
1 jajko do posmarowania 
cukier puder do posypania
Wykonanie: 
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi 
oczkami i razem z sokiem jaki z nich powstał przełożyć do garnka, 
następnie zagotować i gotować kilka minut, aż jabłka troszkę zmiękną w 
trakcie dodać cynamon i cukier tak według własnego uznania.
 Gotowe nadzienie jabłkowe wystudzić, a w tym czasie przygotować ciasto. 
Ser skręcić przez maszynkę i dodać do posiekanej z cukrem margaryny, 
następnie dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto.
 Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć
 na kwadraty 10cm na 10 cm, na jednym rogu ułożyć przestudzone jabłka, 
przykryć drugim rogiem ciasta i zlepić takie trójkąty. 
Gotowe rożki 
ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu 
ubitym jajkiem.
 Piekarnik nagrzać do 190st i piec rożki około 20min po upieczeniu 
posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są jeszcze ciepłe choć zimne też są niczego sobie. 
 
 
bardzo apetycznie wyglądają, sama z chęcią bym takiego rożka teraz do kawy zjadła :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają, ciekawe takie połączenie;)
OdpowiedzUsuń