piątek, 16 marca 2012

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Dzisiaj odkopałam przepis z którego ciasto gości co jakiś czas w moim domu. Lubię do niego wracać bo ciasto jest smaczne przy czym bardzo proste i stosunkowo tanie. Wiadomo, że nic nie zastąpi świeżych wiśni prosto z drzewa, ale ja wykorzystuję owoce z kompotu i też bardzo fajnie tutaj pasują.



Czekoladowe z wiśniami                                  

 ciasto: 
1 szklanka mąki tortowej 
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Masa wiśniowa:
2 szklanki wiśni bez pestek
1 galaretka wiśniowa
dodatkowo:
400 ml śmietany 30 %
 2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
 20 dag polewy czekoladowej
 1/2 szklanki wina wiśniowego ja mam swojej produkcji i takiego używam do wypieków
wykonanie:
Ciasto:
Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli, żółtka utrzeć z cukrem do białości i ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z jajkami i na koniec z olejem.
 Ciasto wylać do tortownicy (około 25 cm średnicy) i piec w temp.180st.
 Masa wiśniowa: 
Wiśnie mogą być mrożone, ale ja miałam z kompotu wymieszać z rozpuszczoną i gęstniejącą już galaretką wiśniową. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zimną żelatyną. 


 Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć je winem, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy, wyłożyć na nim całą gęstniejącą już galaretkę, jak galaretka nam zastygnie, posmarować ją bitą śmietanę i przykryć drugim krążkiem ciasta dokładnie schłodzić i dopiero zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. 








13 komentarzy:

  1. a ile czasu je pieczesz?piekne!!!Maja38.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz u mnie jest taki problem, że ciasta które goszczą u mnie często robię na "oko", ale musi siedzieć w piekarniku 30-35min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy po tym czasie.

      Usuń
  2. Faktycznie wygląda smakowicie :) Skusiłam się na nie i właśnie je piekę. Dam znać jak wyszło. Dziękuję pięknie za przepis i pozdrawiam :) Mahaman

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z niecierpliwością czekam na Twoją opinię o nim, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Robiłam go na po-imieninową okazję i mogę powiedzieć, że: samym swym wyglądem rzucił na kolana, reszty dopełnił smak - rewelacyjny! Połączenie kwaskowych wiśni, galaretki, delikatnej bitej śmietany i kołderki z czekolady... mniam! Co prawda ja skosztowałam jedynie przepysznych resztek, bo tylko one mi na koniec pozostały ;( Niewątpliwie zrobię go jeszcze raz w tym "sezonie wiśniowym" :) Ponownie dziękuję i jeśli pozwolisz "skubnę" czasem jakiś Twój przepis... :) Mahaman

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło, że ciasto smakowało i zapraszam to korzystania z innych przepisów, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Czy galaretka ma być rozpuszczona w normalnej ilości wody, czy w ograniczonej? Owoce też mają swój sok, więc obawiam się czy ona zgęstnieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretkę rozpuszczamy w normalnej ilości wody i sok z owoców w niczym tutaj nie przeszkadza.

      Usuń
  5. Ja jednak dałam trochę mniej wody, ale za to miałam wiśnie z alkoholu. Do namoczenia ciasta wzięłam ten alkohol rozrzedzony wodą. Wyszło rewelacyjnie. Na pewno jeszcze zrobię kiedyś ten tort. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy, że ciasto smakowało, a takie wisienki jak u Ciebie to same w sobie sa pyszne:
      Pozdrawiam,

      Usuń
  6. http://slodkie.blox.pl/2013/07/Czekoladowy-trocik-z-wisniami.html
    jeszcze raz, zły adres, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody