Torcik powstał bez okazji choć nie do końca :) bo okazją było wydarzenie
Rabarbar już w tym roku u mnie był i jeszcze będzie nie raz bo strasznie lubię te zielone łodygi, więc korzystając z sezonu na rabarbar i z okazji wydarzenia zrobiłam do kawy tort :)
Rabarbarowy torcik
ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
masa rabarbarowa;
1/2 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
masa śmietankowa:
750 ml śmietany 30%
3 śmietan-fiksy
5 łyżek cukru pudru
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i nadal ubijać, kiedy białka są ubite na sztywno dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek, wszystko ze sobą połączyć i na koniec dodać olej.
Tortownicę około 22 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa krążki.
Do 1/2 szklanki zimnej i przegotowanej wody dodać łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę cukru i tak przygotowanym ponczem nasączyć ciasto.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię dodać sól i cukier, następnie delikatnie go rozgotować i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksów i cukru pudru.
Dolny krążek ciasta posmarować 3/4 całej bitej śmietany na śmietanie rozsmarować rabarbar,
przykryć drugim krążkiem i posmarować wierzch oraz boki pozostałą śmietaną, dowolnie ozdobić i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Zajrzycie też na te ciasta bo wyglądają cudnie :
Na Ciasteczkowych Papierach
Grunt to przepis
Kulinarna Maniusia
Marcepanowy Kącik
jedz i smakuj
Smakołyki Asi
SzybkoTanioSmacznie.com
Moje domowe Kucharzenie
Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Moje małe czarowanie
Wanilia i Kardamon
Smak Mojego Domu
Z miłości do słodkosci
Słodkie okruszki
Gotowanie .. to proste
i Beata Rzepka oraz Lidia Wesolowska
Cudowny i smaczny torcik upiekłas Iwonko.Pozdrawiam serdecznie ;) Dziekuję za wspólny weekend.
OdpowiedzUsuńPiękny torcik. Fajna propozycja na rabarbarowe ciacho. Nietypowa i przyciągająca uwagę. Pięknie ozdobiłaś to ciacho :)
OdpowiedzUsuńświetny torcik! miło mi było kolejny raz wspólnie z Tobą brać udział w weekendowym wypiekaniu:)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik Iwonko, wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziękuję za wspólne wypiekanie 😊
OdpowiedzUsuńElegancik ten torcik :) Ta masa rabarbarowo-śmietanowa do mnie przemawia - koniecznie muszę wypróbować! :D Dzięki Iwonko za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńIwonko śliczny! Różyczki są przepiękne:) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper torcik..dzieki za wspolne pieczenie i do nastepnego.
OdpowiedzUsuńZachwycający ten tort, pięknie go udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuńSmakować musiał wybornie; też uwielbiam rabarbar :)
Wygląda przepysznie :-) Dziękuję za wspólne pieczenie Iwonko :-)
OdpowiedzUsuńale tort, na pewno pyszny. Dawno nie jadłam żadnego tortu;-) trzeba to zmienić. dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWow, zaszalałaś Iwonko :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń