poniedziałek, 9 maja 2016

Rabarbarowy torcik

Torcik powstał bez okazji choć nie do końca :) bo okazją było  wydarzenie 
Rabarbar już w tym roku u mnie był i jeszcze będzie nie raz bo strasznie lubię te zielone łodygi, więc korzystając  z sezonu na rabarbar i z okazji wydarzenia zrobiłam do kawy tort :)


Rabarbarowy torcik

ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
masa rabarbarowa;
1/2 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
masa śmietankowa:
750 ml śmietany 30%
3 śmietan-fiksy
5 łyżek cukru pudru
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i nadal ubijać, kiedy białka są ubite na sztywno dodać żółtka  i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek, wszystko ze sobą połączyć i na koniec dodać olej.
Tortownicę około 22 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa krążki.
Do 1/2 szklanki zimnej i przegotowanej wody dodać łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę cukru i tak przygotowanym ponczem nasączyć ciasto.

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię dodać sól i cukier, następnie delikatnie go rozgotować i wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksów i cukru pudru.

Dolny krążek ciasta posmarować 3/4 całej  bitej śmietany na śmietanie rozsmarować rabarbar,
przykryć drugim krążkiem i posmarować wierzch oraz boki pozostałą śmietaną, dowolnie ozdobić i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.







 

Zajrzycie też na te ciasta bo wyglądają cudnie :
Na Ciasteczkowych Papierach
Grunt to przepis
Kulinarna Maniusia
Marcepanowy Kącik
jedz i smakuj
Smakołyki Asi
SzybkoTanioSmacznie.com
Moje domowe Kucharzenie
Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Moje małe czarowanie
Wanilia i Kardamon
Smak Mojego Domu
Z miłości do słodkosci
Słodkie okruszki
Gotowanie .. to proste
i Beata Rzepka oraz Lidia Wesolowska

13 komentarzy:

  1. Cudowny i smaczny torcik upiekłas Iwonko.Pozdrawiam serdecznie ;) Dziekuję za wspólny weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny torcik. Fajna propozycja na rabarbarowe ciacho. Nietypowa i przyciągająca uwagę. Pięknie ozdobiłaś to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny torcik! miło mi było kolejny raz wspólnie z Tobą brać udział w weekendowym wypiekaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały torcik Iwonko, wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze raz dziękuję za wspólne wypiekanie 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Elegancik ten torcik :) Ta masa rabarbarowo-śmietanowa do mnie przemawia - koniecznie muszę wypróbować! :D Dzięki Iwonko za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Iwonko śliczny! Różyczki są przepiękne:) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Super torcik..dzieki za wspolne pieczenie i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwycający ten tort, pięknie go udekorowałaś :)
    Smakować musiał wybornie; też uwielbiam rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie :-) Dziękuję za wspólne pieczenie Iwonko :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale tort, na pewno pyszny. Dawno nie jadłam żadnego tortu;-) trzeba to zmienić. dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, zaszalałaś Iwonko :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody