sobota, 28 maja 2016

Kruche ciasto z budyniem

Szybkie ciasto z budyniem i mrożonymi jagodami oraz pachnącymi truskawkami dorzucam do wydarzenia bo właśnie kruche ciasto jest bohaterem tego tygodnia.


Kruche ciasto z budyniem i owocami 

ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
dodatkowo;
3,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
truskawki około 10 sztuk
jagody u mnie jeszcze mrożone około 3/4 szklanki
3 łyżki wiórek kokosowych
wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem i szczypta soli, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść ciasto i schłodzić około 1 godziny w lodówce.

Dwie szklanki mleka zagotować w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać na gotujące się mleko, mieszając gotować do zgęstnienia.

3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na dnie formy ( 33 cm na 22 cm, wcześniej formę należy wyłożyć papierem do pieczenia na wyłożone w formie ciasto wylać ciepły budyń i posypać owocami oraz wiórkami kokosowymi i na koniec kruszonką zrobioną z reszty ciasta.

Piec w temp.180 st około 35-40 minut po upieczeniu przestudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zajrzyjcie też do dziewczyn:
Sama słodycz i szczypta chili
Marcepanowy kącik 
Na ciasteczkowych papierach
To i owo stokrotki
Esmeralda ze smakiem
Lidia Wesolowska

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto.Też myślałam o budyniu ;) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasto, również dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się to ciasto, musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto fantastyczne uwielbiam jagody. Dziękuje za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie! Aż stęskniłem się za świeżymi jagodami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody