Szybkie ciasto z budyniem i mrożonymi jagodami oraz pachnącymi truskawkami dorzucam do wydarzenia bo właśnie kruche ciasto jest bohaterem tego tygodnia.
Kruche ciasto z budyniem i owocami
ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
dodatkowo;
3,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
truskawki około 10 sztuk
jagody u mnie jeszcze mrożone około 3/4 szklanki
3 łyżki wiórek kokosowych
wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem i szczypta soli, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść ciasto i schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Dwie szklanki mleka zagotować w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać na gotujące się mleko, mieszając gotować do zgęstnienia.
3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na dnie formy ( 33 cm na 22 cm, wcześniej formę należy wyłożyć papierem do pieczenia na wyłożone w formie ciasto wylać ciepły budyń i posypać owocami oraz wiórkami kokosowymi i na koniec kruszonką zrobioną z reszty ciasta.
Piec w temp.180 st około 35-40 minut po upieczeniu przestudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zajrzyjcie też do dziewczyn:
Sama słodycz i szczypta chili
Marcepanowy kącik
Na ciasteczkowych papierach
To i owo stokrotki
Esmeralda ze smakiem
Lidia Wesolowska
Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto.Też myślałam o budyniu ;) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, również dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to ciasto, musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta mmm... :)
OdpowiedzUsuńCiasto fantastyczne uwielbiam jagody. Dziękuje za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Aż stęskniłem się za świeżymi jagodami :)
OdpowiedzUsuń