Ptysie
ciasto:
125 gram masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
4 jajek
dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
20 dag białej czekolady
dodatkowo:
dżem truskawkowy
cukier puder
wykonanie:
W garnku zagotować wodę z margaryną do gotującej się wody dodać mąkę i energicznie mieszać na malutkim palniku do momentu, az ciasto zrobi się szkliste, odstawić do wystudzenia.
Kiedy ciast przestygnie to dodawać do niego po jednym jaku i mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec ptysie do 30 minut po upieczeniu jeszcze kilka minut zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Białą czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gorąca wodą i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestudzoną, ale jeszcze płynna czekoladę i dokładnie wszystko ze sobą połączyć.
Przestudzone ptysie przeciąć na pół na dolnej części rozsmarować po 1 łyżce dżemu, następnie położyć sporą porcję bitej śmietany i przykryć górami ptysi, odstawić do lodówki do zastygnięcia przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Koniecznie zajrzyjcie też do dziewczyn bo u nich jest przepysznie :) :
Sweet Orange
Sama słodycz i szczypta chili
Marcepanowy Kącik
Esmeralda ze smakiem
W garach u Gosi
Moje wypieki i nie tylko
Iwona Bajek
Małgorzata Kluza-Rojek
Bardzo piękne ptysie zrobiłas ;) Dziekuję za wspólne wypiekanie :) i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne,wyglądają ekstra ;)
OdpowiedzUsuńJakie wyborne ptysie, z niespodzianką w środku. Zrobię i ja coś na deser. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie robiłam ptyśków :)Zawsze robię z bitą śmietaną albo kremem budyniowym. O drzemie nie pomyślałam :)
OdpowiedzUsuńNadał im dodatkowego uroku :)
UsuńUwielbiam :D
OdpowiedzUsuńJa tez :)
UsuńCudne ptysie Iwonko. Super pomysł z dodaniem dżemu. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuń