Wczoraj wpadły mi w oko te babeczki jako propozycja na słodkość do upieczenia z okazji Dnia Pieczenia. Babeczki wyszły pyszne i wcale nie żałuję, że zmieniłam plany bo miał być sernik, ale jak to mówią " co się odwlecze to ....) do sera dorzuciłam rodzynki jako taki mały mój akcencik.
Babeczki drożdżowe z serem
ciasto:
35 dag mąki pszennej
5 dag masła
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 opakowanie suszonych drożdży
2 jajka
100 ml mleka
nadzienie serowe:
25 dag białego sera
3-4 łyżki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego ( proszku)
2 łyżki rodzynek
kruszonka:
2 dag masła
4 dag cukru
4 dag mąki pszennej
dodatkowo:
jajko
wykonanie:
Masło stopić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, drożdżami oraz szczyptą soli. Do suchych składników dodać ciepłe mleko, sok cytrynowy oraz jajka i zacząć zagniatać w trakcie dodać masło i wyrobić gładkie ciasto, następnie posypać ciasto delikatnie mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Biały ser utrzeć z cukrem w trakcie dodać proszek budyniowy i na koniec rodzynki ( ja ich wcześniej nie moczyłam)
Kruszonka:
Masło rozcierać z cukrem i mąka do momentu uzyskania sypkiej kruszonki.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, utoczyć wałek i pociąć na 12 porcji z każdej porcji uformować placuszek, ułożyć na nim porcję nadzienia i zwinąć tak, aby nadzienie było w środku.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami i ułożyć w nich uformowane bułeczki, miejscem sklejania na dno.
Bułeczki po wierzchu posmarować jajkiem i posypać kruszonką, odstawić do podrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 25 minut.
Małe cudeńka! Z tą kruszonką tworzą całość idealną :)
OdpowiedzUsuńKruszonka zawsze robi robotę :)
UsuńPYCHA!!!:-)
OdpowiedzUsuńCudowne, oj z chęcią bym zjadła jedną teraz, bo właśnie zaparzyłam kawę :-)
OdpowiedzUsuńNiby nic, a jednak łapią za serce :)
Usuń