Małgosia zapoczątkowała akcję Błyskawiczne piątki , akcja ma na celu zebrać szybkie i pyszne przepisy na danie piątkowe. W piątek u mnie różnie bywa z obiadami bo nie zawsze one są szybkie, ale dzisiaj była rybka, a co może być szybszego od rybki z frytkami, obiad przygotowany w niecałe 30 minut.
Ryba w zielonej herbacie
1 średniej wielkości płat z dorsza
2 saszetki zielonej herbaty z cytryną
pieprz ziołowy około 1 łyżeczki
sól
dodatkowo:
olej do smażenia
wykonanie;
Jeśli mamy mrożona rybę to musimy ją wcześniej rozmrozić, rybę po osuszeniu kroimy na mniejsze porcje. Herbatę wysypać z saszetek , wymieszać z pieprzem i niewielką ilością soli, w tak przygotowanej mieszance obtoczyć rybę.
Patelnię rozgrzać i nalać na nią około 2 łyżek oleju i po rozgrzaniu smażyć na nim rybę na złoty kolor ze wszystkich stron ( trwa to kilka minut).
Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik w celu pozbycia się tłuszczu przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
ryby uwielbiam, ale w herbacie to jeszcze nigdy nie robilam
OdpowiedzUsuńHerbata nadaje tylko aromat, a dobra ryba zawsze jest mile widziana.
UsuńCudowny pomysł, rybka wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńjestem trochę w szoku.... ryba w herbacie! Spróbuję obowiązkowo
OdpowiedzUsuńOkrasa robi w sianie to ja w herbacie :)
UsuńTaki szybki obiadek to w sam raz dla mnie :) co za innowacja - w herbacie, to trzeba przeżyć na własnej skórze :)
OdpowiedzUsuń