Sezon na rabarbar w pełni, ale mnie naszła ochota na placuszki z jabłkami i musiałam je sobie usmażyć. Czasami tak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś smacznego :)
Placuszki z jabłkami
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
2 jabłka
wykonanie:
Mleko przelać do miski, dodać jajka i przy pomocy trzepaczki lekko ubić, następnie dodać mąkę, cukier, sodę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki
, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać (ciasto jest lejące).
Na patelnię nalać niewielką ilość oleju ma być tylko potłuszczone dno i na rozgrzaną patelnię lać niewielkie porcje ciasta, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Placuszki podawać posypane cukrem pudrem, najlepiej jeszcze ciepłe.
Uwielbiam takie placuchy:)
OdpowiedzUsuń