piątek, 6 maja 2016

Ryba w zielonej herbacie

Małgosia zapoczątkowała akcję Błyskawiczne piątki , akcja ma na celu zebrać szybkie i pyszne przepisy na danie piątkowe. W piątek u mnie różnie bywa z obiadami bo nie zawsze one są szybkie, ale dzisiaj była rybka, a co może być szybszego od rybki z frytkami, obiad przygotowany w niecałe 30 minut.

Ryba w zielonej herbacie

1  średniej wielkości płat  z dorsza
2 saszetki zielonej herbaty z cytryną
pieprz ziołowy około 1 łyżeczki
sól
dodatkowo:
olej do smażenia
wykonanie;
Jeśli mamy mrożona rybę to musimy ją wcześniej rozmrozić, rybę po osuszeniu kroimy na mniejsze porcje. Herbatę wysypać z saszetek , wymieszać z pieprzem i niewielką ilością soli, w tak przygotowanej mieszance obtoczyć rybę.
Patelnię rozgrzać i nalać na nią około 2 łyżek oleju i po rozgrzaniu smażyć na nim rybę na złoty kolor ze wszystkich stron ( trwa to kilka minut).
Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik w celu pozbycia się tłuszczu przed podaniem skropić sokiem z cytryny.





6 komentarzy:

  1. ryby uwielbiam, ale w herbacie to jeszcze nigdy nie robilam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata nadaje tylko aromat, a dobra ryba zawsze jest mile widziana.

      Usuń
  2. Cudowny pomysł, rybka wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem trochę w szoku.... ryba w herbacie! Spróbuję obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki szybki obiadek to w sam raz dla mnie :) co za innowacja - w herbacie, to trzeba przeżyć na własnej skórze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody