Pierniczki z ziemniakami
25 dag gotowanych ziemniaków
25 dag miodu
1 jajko
10 dag cukru
12,5 dag masła
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
45 dag mąki tortowej
½ opakowania przyprawy do pierników
Lukier;
1 białko jajka
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier puder
wykonanie:
Gotowane, zimne ziemniaki przekręcić przez maszynkę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Miód rozpuścić razem z cukrem do ciepłego miodu dodajemy masło i po jego rozpuszczeniu odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do miski na sucho, mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy lekko ubite jajko, płynny miód i ziemniaki , następnie zagniatamy jednolite ciasto ( gdyby było za luźne można dodać 1 łyżkę mąki) .
25 dag miodu
1 jajko
10 dag cukru
12,5 dag masła
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
45 dag mąki tortowej
½ opakowania przyprawy do pierników
Lukier;
1 białko jajka
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier puder
wykonanie:
Gotowane, zimne ziemniaki przekręcić przez maszynkę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Miód rozpuścić razem z cukrem do ciepłego miodu dodajemy masło i po jego rozpuszczeniu odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do miski na sucho, mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy lekko ubite jajko, płynny miód i ziemniaki , następnie zagniatamy jednolite ciasto ( gdyby było za luźne można dodać 1 łyżkę mąki) .
Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość około 1 cm,
foremką wycinamy pierniczki które układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia .
Pieczemy około 10 minut w temp. 180st.
Upieczone i wystudzone pierniczki dowolnie ozdobić przy pomocy lukru . Ozdobione pierniczki zostawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
Pieczemy około 10 minut w temp. 180st.
Upieczone i wystudzone pierniczki dowolnie ozdobić przy pomocy lukru . Ozdobione pierniczki zostawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
Lukier:
Białko z wcześniej wyparzonego wrzątkiem jajka ubić przy pomocy robota na najmniejszych obrotach z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny , cukru dodajemy po łyżce do uzyskania odpowiedniego gęstego lukru. Tak przygotowany lukier można dowolnie barwić i po przełożeniu do woreczków jak pisakami malować nim pierniczki.
Przepis dodaję do konkursu http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Białko z wcześniej wyparzonego wrzątkiem jajka ubić przy pomocy robota na najmniejszych obrotach z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny , cukru dodajemy po łyżce do uzyskania odpowiedniego gęstego lukru. Tak przygotowany lukier można dowolnie barwić i po przełożeniu do woreczków jak pisakami malować nim pierniczki.
Przepis dodaję do konkursu http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Twoje pierniczki wymiatają. Koronkowa robota. Piękne :) Jak będę na drugi rok robić, mam nadzieję, że wyjdą tak samo pięknie :))
OdpowiedzUsuńDo koronkowej roboty to im daleko, ale bardzo dziękuję za miłe słowa :)
UsuńAle śliczne :)) Fajny pomysł z tymi ziemniakami:) U mnie też dziś piernik! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPierniki królują 😊
OdpowiedzUsuń