Orzechowiec z jabłkami
40 dag mąki pszennej
5 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag cukru
1 cytryna
3 jajka
200 ml śmietany 30%
12,5 dag masła
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
5 jabłek
dodatkowo:
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
krokant orzechowy
lukier:
1 szklanka cukru pudru
woda
wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w większą kostkę i wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny( zostawić 1 łyżeczkę soku z cytryny).
Masło stopić i przestudzić.
W miseczce wymieszać całe jajka ze śmietaną.
W większej misce na sucho wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami do wymieszanych suchych składników dodać wszystkie płynne składniki i przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto jest już połączone dodać jabłka i delikatnie połączyć je z ciastem.
Formę ( 33 cm na 22 cm)wysmarować masłem, dno i boki wysypać posiekanymi orzechami,
następnie wyłożyć do niej ciasto, piec w temp. 170st około 40 minut po upieczeniu ciasto wystudzić.
Lukier :
Cukier puder utrzeć do białości z sokiem który zostawiliśmy z wyciskania cytryny i z niewielką ilością wody.
Przygotowanym lukrem polać wystudzone ciasto po wierzchu posypać krokantem orzechowym i odstawić do zastygnięcia lukru.
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda 😊
UsuńLubię takie orzechowo-jabnłkowe połączenie :
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię orzechy
OdpowiedzUsuń