Ciasteczka upieczone z przepisu znalezionego w gazetce i choć nie wyszły mi tak urocze jak chciałam to i tak nie narzekam bo w smaku bajeczka choć są bardzo słodkie.
Ostatni przepis w tym roku :)
Florentynki
20 dag migdałów w płatkach
30 gram suszonej żurawiny
30 gram suszonych moreli
30 gram kandyzowanej skórki cytrusowej
100 ml śmietany 30%
50 gram masła
80 gram cukru
wykonanie:
Do garnka wlać śmietankę, dodać cukier i masło, całość gotować kilka minut do momentu zgęstnienia masy. Morele i żurawinę drobno posiekać, wymieszać ze skórką i migdałami.
Masę cukrową zdjąć z ognia i dodać do niej bakalie i szybko wymieszać.
Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką porcje ciasta w dość dużych odstępach.
Piec ok 12-15 minut w temp. 180st po upieczeniu zostawić na blaszce do wystudzenia.
przepis dodaję do konkursu http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
MMmm uwielbiam takie ciasteczka!
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWychodzą słodkie jak diabli, ale i tak pyszne :)
OdpowiedzUsuń