środa, 16 grudnia 2015

Piernik z masłem orzechowym

Pierniki na drożdżach są bardzo pyszne i nie wiem czemu tak ostatnio mało spotykane. Kuchnia staropolska jest bardzo bogata w przepisy na pierniki robione właśnie na drożdżach choć oczywiście królowały te z ciasta dojrzewającego.
Jeśli ktoś chce upiec taki piernik na święta to polecam bo jest wart przygotowania, ale trzeba pamiętać, że jest to ciasto z drożdżami więc najlepiej smakuje świeże dlatego najlepiej przygotować je na ostatnią chwilę.


Piernik z masłem orzechowym

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki płynnego miodu
1 łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
1 opakowanie suszonych drożdży
1/2 szklanki oleju
3 jajka
Masło orzechowe:
20 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 szczypta soli
lukier:
1 białko
cukier puder
dodatkowo:
3-4 łyżki domowej nutelli
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych żółtek dodać miód, olej i dokładnie wymieszać. Cały czas ucierając do masy dodać przesiana mąkę wymieszaną z sodą i drożdżami oraz przyprawą do piernika na koniec dodać kakao. Kiedy wszystkie składniki ciasta się połączą dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wszystko wymieszać.
Formę do pieczenia keksa ( 20 cm)wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp. 180st około 50 minut do suchego patyczka.

Masło orzechowe:
Orzechy włoskie dokładnie zmiksować przy pomocy blendera, trwa to dosyć długo bo musi nam się miksowana masa zrobić  tłusta , następnie dodać sól, miód i skórkę, całość jeszcze zmiksować, aby wszystko się dokładnie ze sobą połaczyło.

Lukier:
Białko jajka ucierać dosypując cukru pudru do uzyskania gładkiego, białego i gęstego lukru. Cukier puder dosypujemy tak na wyczucie.

Upieczone i wystudzone wyjąć z formy, przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować całe masło orzechowe, następnie posmarować je nutellą i przykryć drugim plackiem.
Wierzch piernika polać dość gruba warstwą lukru i odstawić do zastygnięcia.  Błyszcząca warstwa lukru sama w sobie jest już ozdobą ciasta,
ale ja na swoim namalowałam świąteczny motyw przy pomocy barwników.





























 

2 komentarze:

  1. Oj nie pomyślałam, żeby do piernika dodać masło orzechowe. Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi bardzo odpowiadało smakowo takie połączenie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody