Przepis na te pierniczki bardzo dawno temu wycięłam z jakiejś gazety i chyba to był " poradnik domowy", wycięłam i jak wiele innych wkleiłam do zeszytu i tak sobie ten przepis tam poczekał na dzień dzisiejszy. Zrobiłam z połowy porcji i tak tutaj go podam, ale jeśli jeszcze kiedyś do niego wrócę to zrobię z całej porcji bo pierniczki wyszły przepyszne takie aromatyczne i mięciutkie.
Moje pierniczki zostały spakowane w pudełeczka i mają być prezentami dla bliskich i mam nadzieję, że prezenty im się spodobają :) Pudełka oczywiście domowej produkcji :)
Drożdżowe pierniczki
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 jajko
4 dag masła
1 łyżka miodu ja dałam wielokwiatowy choć zalecany w przepisie jest gryczany
4 gramy suszonych drożdży (1/2 opakowania)
1 łyżka przyprawy do piernika
1 szczypta pieprzu
1 łyżeczka sody
1 łyżka drobno posiekanych suszonych śliwek ja dałam wiśnie
wykonanie:
Masło stopić i do gorącego dodać płynny miód, wymieszać.
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, drożdżami, sodą, pieprzem i przyprawą do piernika, następnie dodać płynne masło z miodem i jajko, całość dokładnie zagnieść pod koniec zagniatania dodać suszone owoce. Zagniecione ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 2-3 godzinki, aby odpoczęło w temp. pokojowej.
Ciasto na pierniki po upływie 2-3 godzin rozwałkować na około 1/2 cm i wyciąć pierniki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 190st około 15 minut. Upieczone i wystudzone pierniki dowolnie udekorować idealnie nadaje się lukier którym wystarczy polać całe pierniczki lub dekoracyjnie je polukrować.
Przepis dodaję do konkursu http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Pięknie udekorowane, ja bym była na pewno zachwycona takim własnoręcznie wykonanym prezentem!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 mam nadzieję, że moi bliscy też będą zachwyceni takim prezentem.pozdrawiam i życzę spokojnych świąt 😊
Usuń