czwartek, 10 grudnia 2015

Pierniczki z Inką

W tym roku mam małe spóźnienie z pierniczkami, ale pierniczki z tego przepisu wyszły przepyszne z bardzo wyczuwalną nutą przyprawy korzennej i kawy Inki, a sam przepis powstał po przeróbce z innego już sprawdzonego przepisu.


Pierniczki z Inką 

50 dag mąki pszennej 
20 dag cukru 
3 łyżki miodu 
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika 
4 łyżki kawy Inki
12 dag masła  
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżki ciepłej wody  
1,5 łyżki gęstej śmietany
wykonanie;
Masło rozpuścić z  miodem i cukrem, dodać  kawę i przestudzić. Jeszcze do ciepłej masy miodowej dodać 10 dag mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Pozostałą mąkę przesiać  i wymieszać z przyprawą korzenną, następnie  dosypać do zimnej masy z miodu, dodać  lekko ubite jajka i sodę rozpuszczoną w ciepłej wodzie oraz śmietanę, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na całą noc.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek około 1 cm i  foremką wyciąć kształty ciastek,  ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 8-9 min w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić i dowolnie ozdobić.


Przepis dodaję do konkursu http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody