W tym roku mam małe spóźnienie z pierniczkami, ale pierniczki z tego przepisu wyszły przepyszne z bardzo wyczuwalną nutą przyprawy korzennej i kawy Inki, a sam przepis powstał po przeróbce z innego już sprawdzonego przepisu.
Pierniczki z Inką
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
3 łyżki miodu
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
4 łyżki kawy Inki
12 dag masła
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżki ciepłej wody
1,5 łyżki gęstej śmietany
wykonanie;
Masło
rozpuścić z miodem i cukrem, dodać kawę i przestudzić. Jeszcze do ciepłej masy
miodowej dodać 10 dag mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do
wystudzenia.
Pozostałą
mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą korzenną, następnie dosypać do
zimnej masy z miodu, dodać lekko ubite jajka i sodę rozpuszczoną w
ciepłej wodzie oraz śmietanę, zagnieść gładkie i lśniące ciasto.
Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na całą noc.
Schłodzone
ciasto rozwałkować na placek około 1 cm i foremką wyciąć
kształty ciastek, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec
około 8-9 min w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić i dowolnie ozdobić.
Przepis dodaję do konkursu http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne 😊
Usuń