Ryba po japońsku
1/2 kg filetów rybnych u mnie miruna
1/2 słoika marynowanej papryki
1/2 słoika kiszonych ogórków
1 duża cebula
zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
2 łyżki cukru
6 łyżek octu 10%
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki kolorowego pierzu
5 łyżek pikantnego keczupu
ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1 jajko
1 szczypta soli i pieprzu
woda około 1/2 szklanki
dodatkowo:
olej
wykonanie:
Rybę pokroić w cienkie paseczki, posypać po wierzchu solą i pieprzem.
Do miski przesypać mąkę, dodać jajko i przyprawy oraz wodę, dokładnie wymieszać ma nam powstać gęste ciasto naleśnikowe.
Kawałki ryby przełożyć do naczynia z ciastem i dokładnie nim obtoczyć rybę.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki ryby na złoty kolor po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować.
Cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju w taką samą kostkę pokroić ogórki i paprykę.
W naczyniu układać warstwami rybę, cebulę, ogórki, paprykę i zalewać gorącą zalewą,
odstawić na kilkanaście godzin.
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje rybka:-)Myślę, że te zamienniki dużo nie zmieniły, bo i tak papryka jest konserwowa. Kto wie, może i lepiej z kiszonymi smakuje;-)
OdpowiedzUsuńRyba jest rewelacyjna i na pewno na stałe zagości w moim domu choć następnym razem lepiej się przygotuję :)
UsuńPodoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuńMyślę, że też go wypróbuję :)
Polecam bo wychodzi bardzo smaczna i przez pokrojenie w cienkie paseczki mamy też bardzo podzielne danie.
Usuń