Sero-makowe ciasto
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku
Masa serowa:
1/2 kg sera do serników
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 kostki margaryny
1 budyń waniliowy
dodatkowo:
1 puszka masy makowej
cukier puder
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku
Masa serowa:
1/2 kg sera do serników
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 kostki margaryny
1 budyń waniliowy
dodatkowo:
1 puszka masy makowej
cukier puder
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
woda
wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania do masy dodać ser i cały czas ucierać, następnie dodać po jednym jajku i proszek budyniowy.
Lukier
Cukier puder utrzeć do białości z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody.
Prostokątną formę (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta, następnie wyłożyć całą masę makową na nią wylać masę serową.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paseczki z których ułożyć ozdobnie kratkę na wierzchu ciasta.
Piec około 1 godziny w temp.190st po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać przygotowanym lukrem i odstawić do całkowitego zaschnięcia lukru.
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
woda
wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania do masy dodać ser i cały czas ucierać, następnie dodać po jednym jajku i proszek budyniowy.
Lukier
Cukier puder utrzeć do białości z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody.
Prostokątną formę (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta, następnie wyłożyć całą masę makową na nią wylać masę serową.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paseczki z których ułożyć ozdobnie kratkę na wierzchu ciasta.
Piec około 1 godziny w temp.190st po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać przygotowanym lukrem i odstawić do całkowitego zaschnięcia lukru.
Ciasto jest
najlepsze dopiero następnego dnia po upieczeniu.
Chętnie bym je zrobiła, choć z sernikami zawsze u mnie kłopot.
OdpowiedzUsuńZapewniam, że z tym nie będzie kłopotu bo zawsze się udaje😊
Usuńser musi być z wiaderka, czy może być zwykły. Ciasto wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńMoże być oczywiście zwykły tylko wtedy trzeba go zmielić dwa razy. Używam sera z wiaderka bo wygodnie i jednak konsystencja jego jest bardziej puszysta przez co ciasto po upieczeniu jest też bardziej kremowe.Pozdrawiam 😊
Usuńbardzo smakowicie wygląda, w ubiegłym roku robiłam podobny i w tym też się chyba skuszę :)
OdpowiedzUsuńTak, to ciasto jest wyjątkowo urokliwe, ale też bardzo smaczne, polecam i pozdrawiam.
Usuń