Przygotowanie takich domowych bułek wcale nie jest trudne i bez problemu możemy je przygotować rodzince np. na kolację, a bułki nawet na drugi dzień są pyszne bo tracą tylko troszkę na chrupkości.
Pszenne bułki
1 kg mąki pszennej
300 ml mleka
260 ml wody
5 dag drożdży
3 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
4 łyżki oleju
wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz cukrem, dodać ciepłe mleko i wodę z drożdżami, wymieszać wszystko dokładnie i dodać olej teraz całość zagnieść i zagniatać gotowe ciasto około 5 minut ( ja robiłam wszystko robotem). Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę i utoczyć wałki z ciasta, następnie pociąć je na porcje i uformować bułeczki.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki, odstawić do wyrośnięcia po 30 minutach bułki ostrym nożem naciąć po środku,
a po wierzchu posmarować jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 200 st i piec około 20 minut.
Ale pachną!!! ;) Normalnie to poczułam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie gorące bułeczki na śniadanie choć mój przepis nieco się różni :)
OdpowiedzUsuń