Racuszki z makiem
50 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru
3 łyżki maku suchego
3 jajka
3 jabłka
2 łyżeczki sody
2,5 szklanki kefiru
dodatkowo;
olej
cukier puder
wykonanie;
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z makiem, cukrem, sodą i szczyptą soli, dodać pokrojone w większą kostkę jabłka i wszystko wymieszać, następnie dodać jajka i kefir, dokładnie wymieszać ma nam powstać gęste ciasto.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim małe racuszki z dwóch stron na złoty kolor
po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące posypane sporą ilością cukru pudru.
Moja babcia właśnie robiła pyszne racuszki , takie z jabłkami mmmm...
OdpowiedzUsuńTwoje też na pewno są pyszne :)
Wszystkie babcie robią najlepsze na swiecie racuszki :)
Usuń