Cytrynowiec
biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa cytrynowa:
3 cytryny
3 żółtka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki zelatyny
dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 żelatyna-fiks
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać do białości, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać teraz dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ostrożnie połączyć.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.
Masa cytrynowa:
Cytryny umyć i wyparzyć, następnie zetrzeć z nich skórkę
i wycisnąć sok z cytryn, żółtka jajek wymieszać z sokiem cytrynowym dodać otartą skórkę i mąkę ziemniaczaną wszystko wymieszać.
W garnku zagotować 2 szklanki wody i do gotującej się wlać sok cytrynowy, mieszając gotować do zgęstnienia kiedy masa zgęstnieje to wyłożyć gaz, a do masy dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do wystudzenia.
Upieczone ciasto przeciąć na dwa placki i przełożyć je gęstniejącą masą cytrynową.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem żelatyny fiks przygotowanej z godnie z opisem na opakowaniu i cukrem pudrem. Ubitą śmietanę wyłożyć na przełożone ciasto i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Bardzo ładne :) nie tylko przez widok cytryny ślinka cieknie :] Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) i ja pozdrawiam :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń