Chodziły za mną i chodziły takie pierogi z mięsem choć kiedy się za nie zabrałam to przyszło mi do głowy, aby troszkę z nimi pokombinować i wyszły takie pyszne i pachnące choć jak dla mnie troszkę za pikantne, ale nadzienie doprawiała moja nastolatka, a ona lubi ostro zjeść :)
Pierogi z mięsem
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki oliwy
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 marchew
1/2 pietruszki
1/4 selera
1/2 szklanki sosu pomidorowego
2 łyżki oliwy
3 łyżki zielonego groszku z puszki
przyprawy
wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, jajko, olej i dolewając ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto pierogowe, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło.
Marchew, seler i pietruszkę pokroić w większą kostkę, a cebulę w drobniejszą na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa do warzyw dodać mięso mielone, dokładnie wymieszać i dolać sos pomidorowy, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut.
Do mięsa dodać 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczke mielonej słodkiej papryki i szczyptę chili, wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy odsączony z zalewy groszek, mieszamy.
Ciasto cienko rozwałkować i szklanka wyciąć krążki na każdym nałożyć porcje nadzienia i zlepić pierogi, następnie ugotować je w sporej ilości osolonego wrzątku podawać polane stopionym masełkiem.
Świetny pomysł z tymi warzywami. Zazwyczaj w środku jest samo mięcho i jak dla mnie, jest za ciężko. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierogi :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię, jeśli masz ochotę zerknij do mnie - http://doodorka.blogspot.com/
Dziekuję za nominację, ale przepraszam nie mam ostatnio nastroju na takie zabawy
Usuń