Sernik z piernikami
ciasto:
10 dag zimnego masła
15 dag mąki pszennej
10 dag cukru
2 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku do serników waniliowego
12 dag margaryny
1 szklanka cukru
8 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego
dodatkowo:
30 dag pierników w czekoladzie
20 dag mlecznej czekolady
4 łyżki mleka
wykonanie:
Masło pokroić w kosteczkę, jajka utrzeć z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać jajka i zamieszać, następnie dołożyć masło i zagnieść ciasto które schłodzić około godziny w lodówce.
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po żółtku i na koniec dodać porcjami ser, kiedy masa serowa jest już gładka to wymieszać ją z ubitymi białkami.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na jej dnie schłodzone ciasto na nim wylać połowę masy serowej na niej ułożyć pierniczki
i zalać je pozostałą masą serową.
Piec w 180st około 70 minut po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać nią wystudzony sernik, następnie odstawić go do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
taki sernik jest pyszny :) te pierniczki to jak wisienki na torcie ;)
OdpowiedzUsuńMyślę o takim od dawna, ale pierniczki zawsze znikają, zanim się do niego zabiorę... :)
OdpowiedzUsuńu mnie było identycznie :)
Usuńaż mi ślinka leci lecę do sklepu po produkty i biore się za pieczenie;) miłego dnia !
OdpowiedzUsuń