piątek, 25 lipca 2014

Racuszki na kwaśnym mleku

Mleko rano kupione po południu już słodkim nie było, a więc na śniadanie będą  z niego racuszki.


Racuszki na kwaśnym mleku

2 szklanki kwaśnego  mleka
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
1 czubata łyżeczka sody
3/4 szklanki jagód
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3-4 jabłka papierówki
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder
wykonanie:
Mleko wlać do miski i wymieszać z jajkiem, dodać mąkę, cukier, sodę i szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszać na koniec do ciasta dodać jagody, obrane i pokrojone w plasterki jabłka oraz skórkę pomarańczową, wszystko delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść łyżką małe placuszki z ciasta, smażyć z dwóch stron na złoty kolor po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać posypane cukrem pudrem.





1 komentarz:

  1. Ten przepis również mi się podoba. Skórka pomarańczowa do placuszków? O, to nowość dla mnie. Musi dobrze smakować.
    Tylko, że znowu te placuszki i naleśniki... Muszę trochę od nich odpocząć, ale kiedy indziej jak najbardziej.
    - Eko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody