Bułeczki z budyniem i jagodami
ciasto:
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
400 ml mleka
100 ml śmietany
100 ml oleju
dodatkowo;
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
jagody
1 jajko
wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli w ciepłym mleku rozmieszać drożdże i wlać do mąki, następnie odstawić na kilka minut. Do podrośniętych drożdży dodać śmietanę, olej i jajka przy pomocy robota wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Budyń ugotować w 3 szklankach mleka i wystudzić.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na dość grubo posypany mąką blat ( troszkę się klei) i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie kubkiem wyciąć krążki z ciasta, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy dna szklanki na środku zrobić wgłębienie.
Jajko lekko ubić z 1 łyżką mleka i posmarować nim całe bułki w otwory włożyć zimny budyń i posypać sporą ilością jagód
i jeszcze raz bułeczki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec bułki około 20 minut.
Wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-) poproszę jedną taką bułę :-)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki to jedne z moich ulubionych wariantów śniadaniowych :) A takie z budyniem i jagodami to istna magia!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Wspaniałe bułeczki :) !!!
OdpowiedzUsuńJak tak patrzę na te pyszne bułeczki to rzeczywiście mialabym dylemat, czy wolę te, czy tradycyjne jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńmożna mieć dylemat :)
Usuń