Wszyscy jedzą teraz jagodzianki więc i u mnie nie mogło ich zabraknąć :) wyszły cudownie pyszne.
Jagodzianki
ciasto:
7 szklanek mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
4 jajka
10 dag margaryny
rozczyn drożdżowy:
1/2 szklanki mleka
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
8 dag drożdży
dodatkowo:
2 szklanki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać do nich cukier i mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Na ciasto przesiać mąkę i wymieszać z cukrem dolać ciepłe mleko i wodę oraz wyrośnięte drożdże, następnie wbić 3 jajka i jedno żółtko, wszystko wymieszać robotem i po połączeniu wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, dokładnie wszystko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody dodać do nich cukier i sypki budyń delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanym mąka blacie i szklanka wyciąć krążki na każdym położyć po łyżeczce jagód i zlepić bułeczki.
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować pozostałym białkiem i odstawić jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułeczki około 20 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo polać je lukrem i posypać jagodami, ale to nie jest konieczne bo same w sobie są pyszne.
mniam - wyglądają baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńjagodzianki takie są :)
Usuńomnomnomn.. nic więcej nie umiem napisać.. <3
OdpowiedzUsuńMmm, ależ zazdroszczę Twoim domownikom:)) A ja nie wiem kiedy w końcu uda mi się wybrać na jagody:(
OdpowiedzUsuńu mnie tylko mąż chodzi na jagody, gdyby nie on to też tylko przyszło by mi zazdrościć :)
Usuńa moze jakies kruche ciasto z wisniami w twojego pomysłu?lubię to połączenie:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie widziałam na targu wiśni, ale jak się pojawia to pomyślimy :) na ten czas królują jagody :)
Usuń