Ciasto jest dobre na takiego " głoda" kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie na cukierki, robi się je szybko i jest pyszne.
Migdałowo jagodowe ciasto
ciasto:
18 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1i 3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki
1/2 szklanki mielonych migdałów
3/4 szklanki maślanki u mnie o smaku pieczonego jabłka choć naturalna jest też dobra
dodatkowo:
2 szklanki jagód
5 dag płatków migdałowych
Wykonanie:
Dobrą gatunkowo margarynę utrzeć z cukrem w trakcie dodać na przemian po jednym jajku i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami na koniec do ciasta dodać maślankę i dokładnie wszystko połączyć.
Formę ( 33 cm na 22 cm) na dnie wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, a najlepiej tartymi migdałami i wylać do niej całe ciasto po wierzchu posypać jagodami i płatkami migdałów.
Piec w temp. 175 st około 35 minut.
Pyszna propozycja :-) lubię jagódki :-)
OdpowiedzUsuńWez dziewczyno nie kuś.....
OdpowiedzUsuńno przepraszam :)
UsuńWygląda baaaardzo apetycznie :) Z pewnością smakuje cudownie!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
O mamuniu, to musi być pyszne i takie delikatne dzięki tej maślance ^^
OdpowiedzUsuń- Eko